sobota 26. května 2012

Mátový sirup

(na zahradě máme plno máty, nasušeno mám několik sklenic, tak jsem hledala inspiraci, jak jí ještě využít a našla tento sirup)

200g lístků máty
2kg vody
2kg cukru (nejlépe třtinový)
8 sklenic od malých kečupů nebo dresinků


Postup - vodu s cukrem jsem vařila asi hodinu, aby vznikla trošku sirupová konzistence, potom jsem ztlumila plamen a přihodila nakrájené listy máty, asi deset minut vařila na mírném plameni, aby listy neprošly varem, odstavila, zavřela poklicí, přes kterou jsem ještě hodila utěrku a nechala hodinu luhovat. Po hodině jsem slila přes plastové síto a nalila do sklenic.


Použití - při nachlazení nebo špatném trávení jednu čaj. lžičku denně
              - jako přísada do limonád, čaje, šťávy

Žádné komentáře:

Okomentovat